About Me

De eerste stappen in de verse sneeuw.

Een mooie moment om vroeg in de morgen de eerste voetstappen in de verse sneeuw te zetten voordat al het verkeer op gang komt. Net zo is het heerlijk om te wandelen, of te hardlopen in de natuur. Heerlijke geuren, het fluiten van de vogels, onnoemelijk grote landschappen en ik besef dan dat ik slechts een klein onderdeel uitmaak van het grote universum. Klein en kwetsbaar, maar samen met alle mensen vormen we een mooi kleurrijk geheel.

Mijn naam is Hendrikus Schokker en ik ben al meer dan 25 jaar werkzaam in de bouw. Tijdens mijn studie aan de HTS ben ik bij de Woningstichting begonnen met het in kaart brengen van het woningbestand, mijn analytische kant.

Daarna werkte ik bijna acht jaar bij een klein bouwbedrijf. Het was een veelzijdig bedrijf. We bouwden woningen, utiliteitsgebouwen, ontwikkelden gebieden, saneerden asbest, plaatsen kunststofkozijnen en er waren nog veel meer activiteiten. Mijn werk bestond hoofdzakelijk uit het ontwerpen, aanvragen en uitwerken van de verschillende bouwwerken, mijn creatieve kant.

Na acht jaar vond ik een nieuwe uitdaging bij Bokma,  een prefab woningbouwer. De woningen konden in één dag worden opgebouwd en werden daarna in ca. tien weken afgebouwd. Een prachtig concept dat vaak binnen de kaders van de verschillende woningtypen werd uitgewerkt. Mijn werk bestond uit het aanpassen van de woningen, de aanvragen en het uitwerken van het prefab, mijn procesmatige kant.

Nadat het bedrijf werd overgenomen ben ik gaan werken bij Jorritsma Bouw BV. Leuk en veelzijdig werk, waarbij ik samen met collega’s leuke projecten mocht neerzetten, zoals A-ware Fonterra in Heerenveen, MFA Rottevalle, zwembad Rolpeal Workum, steunpunt Wieringerwerf en een AH met parkeergarage in Lemmer, mijn zakelijke kant.

En nu is er een moment aangebroken dat ik af en toe wat andere leuke dingen ga doen. Ik mag als werelddocent lesdagen verzorgen over mijn eigen vakgebied, de bouw. De kinderen van de basisschool mogen dan de handen uit de mouwen steken en betontegels, schilderijlijstjes, of maquettes maken.

Daarnaast ben ik nu gestart met het ontwerp en realisatie van een kleine woning, een Tiny House, genaamd “De Roodborst”. “De Roodborst” is er voor een ieder die weinig kansen heeft in de huidige woningmarkt. Voor de studenten en daklozen in de grote steden, maar ook voor asielzoekers en woningzoekenden waarvoor de torenhoge prijzen niet meer te betalen zijn, mijn ondernemende kant.

Natuurlijk moet deze woning in de natuur passen en eigenlijk onderdeel uitmaken van de natuur. Maar ook makkelijk te verplaatsen, zodat bewoners hun woning mee kunnen nemen naar een andere plek. We hebben de taak om samen te zorgen voor deze wereld en de mensen in deze wereld. Iedereen doet daarin een kleine bijdrage.