Tiny House “De Roodborst”

Tiny House “De Roodborst” overview

Uniek ontwerp

Samen met de opdrachtgever maken we een uniek ontwerp voor zijn Tiny House.

Houten vloer op poeren, of betonvloer met vorstrand

Tiny House “De Roodborst” is ook uit te voeren met een houten vloer. Dit heeft een aantal voordelen. De vloer is lichter, sneller te plaatsen en duurzamer. De houten vloer heeft ook nadelen. Zo staat de vloer ca 40 cm boven maaiveld en is het mogelijk lastiger om een hypotheek te krijgen, omdat het geheel eenvoudiger is te verplaatsen.

Verlengde uitvoering

Tiny House “De Roodborst” is ook mogelijk in een verlengde uitvoering. De kleine woning zou in de achtertuin kunnen, of op een mooie locatie in de natuur.

Vragenlijst voor leerkrachten en leerlingen.

Wij zijn erg nieuwsgierig naar de mening van kinderen over een Tiny House. Vinden zij duurzaamheid belangrijk. Vinden ze het leuk dat hun woning kan worden verplaats naar een andere stad , of dorp. Leven ze graag midden in de natuur. Om deze reden hebben we een vragenlijst gemaakt. We stellen het op prijs dat leerkrachten en leerlingen deze vragenlijst willen invullen. De ingevulde lijsten kunnen worden gemaild naar info@wdbouwmeester.com.

Video vragenlijst leerkrachten en leerlingen

Opbouw van “De Roodborst” en de uitbreiding van “De Roodborst”

Voor iedereen een woning; Lage hypotheek voor Tiny House “De Roodborst”

Veel alleenstaanden, samenwonenden,  gezinnen, studenten, daklozen en asielzoekers  beschikken nog niet over een woning, maar hopelijk gaat dat veranderen in het nieuwe jaar. 

Met Tiny House “De Roodborst” bieden we mogelijkheden om goedkoop een eigen woning te bouwen. Want de hypotheek van “De Roodborst” met extra opties en grond is laag.

In ons rekenvoorbeeld gaan we uit van het basismodel met een aantal opties. Daarnaast is er rekening gehouden met de aanschaf van de grond.

We hebben de hypotheek laten bereken door de Rabobank en met de huidige rentestand betaald u voor een lening van €81.550,00, €281,00 per maand. Dit is een veel lager bedrag dan dat u aan huur betaald. Dat zou kunnen betekenen dat er elke maand nog iets overblijft voor leuke dingen, of er wordt gewoon doorgespaard voor een leuke uitbreiding.

Zo werken we aan de optie om de bestaande woning te verbreden met 1,8 m, waardoor er veel extra ruimte ontstaat. Hierdoor wordt “De Roodborst” ook geschikt is voor kleine gezinnen.

De Roodborst staat voor verandering en wij hopen op positieve veranderingen in het nieuwe jaar. Ook voor de mensen die nog niet beschikken over een eigen woning.

Voor iedereen een woning

Veel alleenstaanden, samenwonenden,  gezinnen, studenten, daklozen en asielzoekers beschikken nog niet over een woning, maar hopelijk gaat dat veranderen in het nieuwe jaar. 

Want het nieuwe jaar biedt volop kansen. 

Veel bouwbedrijven zijn klaar voor de productie van duurzame woningen met een kleine ecologische voetafdruk.

En al die bedrijven samen kunnen veel bouwen in een jaar tijd.

Daarnaast zijn er al veel gemeenten op zoek naar goede grondlocaties voor al die woningen. 

En volgens mij hebben we genoeg ruimte in Nederland voor 1 miljoen nieuwe woningen, als we niet alleen maar grote woningen bouwen, maar af en toe ook een paar kleine woningen. 

Een Tiny House, zoals “De Roodborst” neemt minder ruimte in beslag dan een mooie onder architectuur gebouwde “Zwaan” en “De Roodborst” past ook beter in de achtertuin.

Daarnaast is “De Roodborst” voor bijna iedereen betaalbaar met de huidige rentestanden. De hypotheekkosten zijn waarschijnlijk veel lager dan de huidige huurprijzen. 

Zo kunnen mensen met een lager inkomen mogelijk ook vermogen opbouwen met hun eigen woning.

Als we “De Roodborst” op 100m2 grond plaatsen dan hebben we voor 100.000 woningen slechts 1000 ha grond nodig, op de 4,2 miljoen hectare die we in Nederland rijk zijn en waarvan 0,5 miljoen hectare bebouwd is. 

Met ca. 85.000 bouwbedrijven in de B&U lijkt het erop dat er ook voldoende capaciteit is om te bouwen. Met name omdat we er heel veel bedrijven zijn die zich hebben toegelegd op de (fabrieksmatige) bouw van duurzame woningen met een kleine ecologische voetafdruk.

We zijn er klaar voor om alle mensen in Nederland te voorzien van onderdak. De mogelijkheden zijn er. Nu nog zijn werken aan de oplossingen.

Hopelijk mogen we met “De Roodborst” een klein beetje bijdragen aan de oplossing.

Uitbreiding

Er zijn veel locaties die geschikt zijn voor een Tiny House. Aan de rand van een bos, achter op de kavel, bij een boerderij, of in een daarvoor geschikt bestemmingsplan. Het is de manier om duurzaam en goedkoop te wonen. Het bouwen van Tiny House “De Roodborst” is veel goedkoper dan een huis huren en voor het geld dat je maandelijks overhoud kun je leuke dingen doen! Zo onderzoeken we, of “De Roodborst” met toevoegingen van nieuwe elementen kunnen vergroten op het moment dat u dat nodig vindt. Het geld dat u heeft bespaard op de huur kan dan worden gebruikt voor de uitbreiding van uw woning.

Het Tiny House heeft een naam gekregen: “De Roodborst”

De Roodborst. 90% Trekt in de winter naar het zuiden, maar er zijn ook roodborstjes die gokken en in het eigen land blijven. Degene die blijven, gokken erop dat het een zachte winter wordt. Dat kan goed gaan, maar hebben de vogels het bij het verkeerde eind, dan gaan ze dood. Dus waarom gaan ze niet voor de zekerheid naar het zuiden, vraag je je misschien af? Zijn de vogels die achterblijven gewoon lui? Het punt is als het een zachte winter is, dan hebben ze de beste nestelplaatsen kunnen kiezen voordat de anderen terugkomen.

citaten uit het boek van Jo Nesbo, De Roodborst

Je kunt er voor kiezen om te wachten op een mooie geschikte woning voor een betaalbare prijs, maar je kunt er ook voor kiezen om nu al op jezelf te gaan wonen in een mooie natuurlijke omgeving.

Je kunt er voor kiezen om te wachten op alle goede initiatieven van onze overheid, maar je kunt nu ook al vast de eerste stap zelf te zetten. Je eigen kansen creëren.

Je kunt denken dat je zelf niet belangrijk bent in een wereldwijd probleem, maar jouw keuze is altijd belangrijk.

Het verhaal van “De Roodborst” begint te leven.

#kleine_ecolgische_voetafdruk #circulair #oplossen_woningtekort #betaalbaar

Tiny House “De Roodborst” voorgevel

Wij geloven dat wonen een basisrecht is. Vanwege de huidige woningcrisis is het voor bepaalde groepen, zoals jongeren/studenten, starters, daklozen en asielzoekers/migranten enorm lastig om een betaalbare woning te vinden op de huidige woningmarkt. Hier willen wij verandering in brengen. Door onze tiny houses “de Roodborst” willen wij een gemakkelijk alternatief bieden aan deze groepen. De Roodborst is een woning met een kleine ecologische voetafdruk waarin de bewoner midden in de natuur leeft. Het is een goedkoop alternatief en ook de bouw is van korte duur. Ook biedt het wonen in de Roodborst veel flexibiliteit. Niet alleen is onze woning makkelijk verplaatsbaar mocht de bewoner willen verhuizen, daarnaast is ons huis ook in te richten naar behoeftes van de bewoners.

Tiny House “De Roodborst” achtergevel

“De Roodborst” vergunningsvrij in de achtertuin

Tiny House “De Roodborst” kan onder voorwaarden vergunningsvrij in de achtertuin worden geplaatst. U kunt dit controleren op de site van de overheid, of klik op onderstaande link. Omgevingsloket online – Checken – Locatie

Wij hebben gecontroleerd, of we in onze achtertuin een kangoeroe woning mogen bouwen voor onze ouders. Het antwoord was positief!

Mogelijk is “De Roodborst” ook geschikt voor jongeren die een woning zoeken in de huidige overspannen woningmarkt. Zij kunnen dan (tijdelijk) zelfstandig wonen in de achtertuin.

Het is dan goed mogelijk dat “De Roodborst” sneller en goedkoper is dan een aanbouw, of verbouw aan uw woning.

Schetsplan De Roodborst

Tiny House “De Roodborst” Uitgangspunten

De Roodborst voldoet aan de hoge isolatie eisen van het bouwbesluit. Hierdoor is er weinig energie nodig om de kleine woning te verwarmen.

Daarnaast wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van natuurlijke en recyclebare materialen, zodat het gebouw een kleine ecologische voetafdruk krijgt.

Voor de verwarming en ventilatie wordt een eenvoudige plug and play installatie aangelegd om de kosten laag te houden. Voor de stroomvoorziening kunnen zonnepanelen op het platte dak aangebracht worden met het doel een energie neutrale woning te realiseren.

Ten behoeve van de verschillende doelgroepen wordt “De Roodborst” remontabel uitgevoerd, zodat de woning na verloop van jaren verplaats kan worden naar een andere locatie.

De Rooborst kan indien gewenst worden voorzien van een keuken met koelkast, een elektrische kookplaat en een aansluiting voor de wasmachine.

Daarnaast wordt het benodigde sanitair, bestaande uit een douchecabine, een wastafel en een toilet, aangebracht.

In de kleine woning zitten relatief veel ramen zodat het woninkje goed kan doorwaaien en er optimaal genoten kan worden van de mooie natuur.

De woning heeft 4 slaapplaatsen die afhankelijk van de doelgroep ook anders ingericht kunnen worden, bv als bergruimte, of tbv een bureau.

Er wordt gewerkt aan de visualisatie van de indeling van de roodborst, zie onderstaande afbeeldingen voor een eerste indruk.

Visualisatie eethoek, zithoek en keuken
Visualisatie slaapplek

Roerend, of onroerend goed

De gebouwen en werken die met de grond zijn verenigd, zijn onroerend. Voor de gebouwen die onroerend zijn is een financiering mogelijk. De rentestand voor de korte termijn ligt op dit moment beneden de 1%. Het is dan ook aantrekkelijk om nu een woning aan te schaffen. Het is mogelijk om het Tiny House uit te voeren als onroerend goed.

Vanuit de circulaire gedacht zouden we Tiny House “De Roodborst” bij voorkeur willen uitvoeren als een remontabele woning. Een woning die na de demontage elders weer opgebouwd kan worden. Bijvoorbeeld een woning die staat in een studentenstad en later wordt verplaatst naar de plek waar wordt gewerkt.

De woningen wordt daarom met een beperkt aantal elementen uitgevoerd die gemakkelijk zijn te demonteren en opnieuw te plaatsen. We hebben dan een woning die niet op een vaste plaats staat, en roerend goed is. Voor deze woningen is het niet mogelijk om een hypotheek te ontvangen.

De keuze om “De Roodborst” met de grond te verenigen is dus belangrijk voor de financiering.

In de afgelopen weken heeft Jilke Schokker een informatiefolder van tiny house “De Roodborst gemaakt, zie pdf bestand.

Beknopte Technische Omschrijving

Op dit moment wordt er hard gewerkt aan het Tiny House. Het zijn vaak de kleine veranderingen die de “De Roodborst” beter maken. Naast de uitwerking willen we de kwaliteit ook vastleggen in een technische omschrijving. Hieronder een beknopt exemplaar, nadere uitwerking volgt.

Beknopte Technische Omschrijving