Werelddocent

Als Werelddocent val ik in als een leerkracht van de basisschool ziek is.

Naast mijn baan als allround werkorganisator in de bouw vind ik het leuk om kinderen enthousiast te maken voor de techniek.

Een aantal keren per maand val ik in voor leerkrachten op de basisschool die een dagje niet voor de klas kunnen staan. Dit werk doe ik voor Semko onderwijsbureau te Joure. Daarnaast geef ik workshops op scholen. Een aantal van deze workshops zijn gesponsord door bedrijven in de bouw.

Het is leuk, afwisselend werk en de kinderen zijn vaak erg enthousiast, want ze mogen nu zelf de handen uit de mouwen steken. Na een korte instructie kunnen ze aan de slag.

Tijdens de lessen en workshops maken we:

  • betontegels voor in het schoolplein en leren we meer over beton
  • schilderijlijsten en leren we alles over hout
  • maquettes van woningen en leren we meer over maatvoering en verhoudingen

Het zijn hele bijzondere dagen waarbij ik hoop iets van  mijn enthousiasme voor de bouw op de kinderen kan overbrengen. De kinderen leren dingen die ze nooit meer zullen vergeten!

De kinderen gaan betontegels maken voor in het schoolplein. We beginnen met een korte instructie, waarna de kinderen in groepjes betontegels gaan maken. Ze leren alles over de samenstelling van beton, de verhoudingen en mogen zelf de handen uit de mouwen steken. Aan het eind van de workshop hebben we een aantal tegels gemaakt die ik meeneem, ontkist en terug breng op school. Daarnaast krijgen de kinderen een aantal kleine potjes verf om de tegels te schilderen. Dit wordt gesponsord door Nelf Koopmans. De geschilderde tegels kunnen een plaatsje krijgen in het schoolplein. De materialen worden gesponsord door Eppinga hout&bouwmaterialen.

Workshop maquette maken

We beginnen met een korte instructie, waarbij de kinderen meer leren over verhoudingen. We maken de maquette 1:50. Dus als ze weten hoe groot de woning is die we maken kunnen we dit omzetten naar de maatvoering op het karton. Naast de woning maken de kinderen ook de kavel waarop de woning past en schilderen ze het geheel.

Workshop schilderijlijst maken

In deze workshop leren de kinderen alles over hout. We leren hoe Staatbosbeheer omgaat met haar bossen en welke bomen worden gekapt. Daarna gaan de kinderen zelf aan de slag. Ze maken hun eigen schilderijlijst van hout, bewerken deze en maken een mooie tekening voor in de lijst. Het materiaal voor de lijsten wordt gesponsord door interface uit Drachten.

De workshops worden gesponsord door bedrijven. Voor de eerste 5 lessen waren er ca 150 aanmeldingen van basisscholen uit het hele land. De eerste 5 lessen zijn gesponsord door Videler Advies & Management BV, bouwkwaliteitscoach.nl en de volgende 10 lessen zijn gesponsord door Jorritsma Bouw BV te Bolsward.